Marga Yoga Θεσσαλονίκη

From the Blog

Marga Yoga - Κέντρο yoga Θεσσαλονίκη

Η δύναμη της τελετουργίας…

Τελετουργικό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ακολουθώ τα έθιμα και τους τρόπους μιας θρησκείας ή μιας ομάδας, τελετουργικό παράγεται από τη λέξη τελώ, που σημαίνει ολοκλήρωση, τελείωση, εκπλήρωση, έκβαση, εκτελώ, δηλαδή φέρνω στη ύλη μια σκέψη, γειώνω, ολοκληρώνω δηλαδή μια σκέψη.

Όταν κάτι είναι στο νου μας υπάρχει σε ένα επίπεδο πραγματικότητας που δεν είναι ορατή σε εμάς τους ανθρώπους, άρα είναι αιθέριο επίπεδο, που σημαίνει είναι ενέργεια σε πολύ λεπτή δόνηση που δεν έχει ακόμα συμπυκνωθεί για να γίνει ακόμα ύλη. Για να καταλάβω όμως τι επιθυμώ και να γειώσω αυτήν την ενέργεια και άρα να έρθει στην ζωή μου θα πρέπει να κάνω ύλη την σκέψη μου. Να γράψω σε ένα χαρτί, ας πούμε για παράδειγμα, κάτι που επιθυμώ να αφήσω πίσω μου, και να το πετάξω στην φωτιά ή να το σκίσω πετώντας το σε ένα ποτάμι, ή ό,τι άλλο εμένα θα με κάνει να νιώσω υλικά σε πιο χοντροειδείς δονήσεις τι επιθυμώ να συμβεί. Έτσι δίνω συμβολικά ένα μήνυμα στο σύμπαν ότι αλήθεια αυτό επιθυμώ, δηλώνω την πρόθεσή μου ηχηρά και δυνατά σε γήινες δονήσεις. Είναι αυτό που λέμε απλά οι σκέψεις θα πρέπει να συνάδουν να δονούνται στο ίδιο επίπεδο με τις πράξεις για να έχω το τελικό αποτέλεσμα που επιθυμώ και να ολοκληρωθώ, να νιώσω πλήρης. Το τελετουργικό είναι προσωπική υπόθεση, δεν λειτουργεί γιατί κάποιος το λέει έτσι… ή το κάνει με αυτόν τον τρόπο… λειτουργεί αν το κάνω από καρδιάς και εκφράζει την βαθύτερή επιθυμία μου.

Τελετουργικά πρέπει να ζούμε τελικά, καθώς αν είμαστε συνειδητοί κάθε στιγμή και αντιλαμβανόμαστε τι κάνουμε, όλα είναι τελετουργία, όλες οι καθημερινές μας κινήσεις δηλώνουν κάτι στο σύμπαν. Το πρωί που ξυπνάω λοιπόν θα πρέπει να κάνω ένα μπάνιο τελετουργικό καθαρίζοντας το σώμα από ό,τι ελευθερώθηκε στην διάρκεια του ύπνου, έπειτα θα δώσω τροφή στο σώμα τελετουργικά κατανοώντας ότι τρέφω το πνεύμα, την ψυχή και άρα είναι σημαντικό τι δίνω στο σώμα μου και πως το δίνω… Πηγαίνοντας πιο βαθιά στην έννοια της τελετουργίας θα κατανοήσετε ότι όλη η ζωή είναι μια τέλεση, μια ολοκλήρωση του πνεύματος στην ύλη μέσα σε ένα σώμα, άρα ότι κάνουμε είναι σημαντικό, ουσιαστικό και σίγουρα όχι τυχαίο! Όσο κατανοώ αυτήν την αλήθεια όλη η ζωή γίνεται μια τελετουργία, το σώμα γίνεται ιερό και η ζωή σημαντική κάθε λεπτό, μα κάθε λεπτό που περνάει.

Κατανοείτε λοιπόν ότι η ζωή είναι πολύ σημαντική, είναι μια δράση της ψυχής μέσα σε ένα σώμα, είναι μια «τελετουργία». Άρα τίποτα δεν είναι απλό και ασήμαντο, τα πάντα, μα τα πάντα στη ζωή μας είναι σημαντικά, κάθε λεπτό της ζωής μας, κάθε επιλογή μας για τροφή, για διασκέδαση, για επικοινωνία, για επαφή είναι έκφραση του πνεύματος και της ψυχής στην ύλη!