Marga Yoga Θεσσαλονίκη

From the Blog

Breathwork-Rebirthing

Θεραπευτική τεχνική mindful breathing

Το Rebirthing είναι πολύ απλό ως τεχνική. Βασίζεται στην κυκλική ροή της αναπνοής ώστε να συνενωθεί η εξωτερική με την εσωτερική αναπνοή. Όταν συμβεί αυτό η συνειδητότητα μεταβαίνει σε μια διαφορετική κατάσταση από αυτήν της καθημερινής εγρήγορσης, όπου υπάρχει σύνδεση με την καρδιά και υπάρχει κατανόηση σε βάθος της ζωής και των γεγονότων και των συναισθημάτων γύρω από αυτά.

Ό,τι μονοπάτι πνευματικό-θρησκευτικό και να ακολουθεί κανείς, από το απόλυτα τεχνοκρατικό ορθολογιστικό μέχρι το Ινδουιστικό, Βουδιστικό ή και Χριστιανικό, μπορεί να κατανοήσει ο κάθε νους τα οφέλη του mindfulness, τα οφέλη της παρουσίας στο τώρα. Η τεχνική του mindful breathing είναι ακριβώς μια άσκηση που αυξάνει την παρουσία στην ζωή. Όταν συμβαίνει αυτό πλέον τίποτα δεν είναι ίδιο, πράματα που ως τώρα μπορεί κάποιος να μην αντιλαμβανόταν ότι τον πιέζουν, πλέον αρχίζουν και γίνονται αισθητά, πριν πιέσουν τόσο το σώμα και ασθενήσει. Πράματα τα οποία περνούσαν απαρατήρητα στη ζωή, πλέον γίνονται αντιληπτά, ώστε να αλλάξουν. Έτσι η ζωή πλησιάζει όλο και περισσότερο στη ζωή που επιθυμούσαμε πάντα να ζήσουμε και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από μια συμβιβαστική ζωή.

img_9505

Τα οφέλη της mindful ζωής είναι άπειρα. Όλα τα προβλήματα υγείας, όλοι οι φόβοι του ανθρώπου ζουν σε ένα περιβάλλον μη παρουσίας στο τώρα. Όταν λοιπόν ο άνθρωπος απέχει από αυτό που τώρα συμβαίνει, από την πραγματικότητα της στιγμής, ζει έξω από το σώμα ή δίπλα (…όπως το αντιλαμβάνεστε καλύτερα) έτσι μπορεί να πιέζεται πολύ και να μην το κατανοεί, μπορεί να είναι θλιμμένος, μπορεί να νιώθει μόνος και πολλά άλλα και να μην τα κατανοεί αλλά να ζει με φόβους άλλους για το μέλλον, για αυτό που θα έρθει… Το μόνο όμως που μπορεί ο άνθρωπος να διαχειριστεί και αποδεχθεί είναι η πραγματικότητα της στιγμής και είναι αυτή που έχει εκπαιδευτεί από το «εγώ» να αποφεύγει…

Γιατί όλα αυτά; Γιατί το «εγώ» η ανθρώπινη προσωπικότητα, μέσα στα στενά πλαίσια του φυσικού σώματος  που είναι οριοθετημένη, θέλει να αυτοσυντηρηθεί και αγαπά πολύ την επαναλαμβανόμενη συνήθεια, ενώ φοβάται και τρέμει την αλλαγή νομίζοντας ότι θα «πεθάνει»… ότι θα χαθεί για πάντα. Έτσι το εγώ εμποδίζει την αλλαγή, στα αλήθεια όμως η ζωή είναι αλλαγή και τίποτα άλλο και η mindful ζωή είναι η αποδοχή της συνεχούς αλλαγής και εξέλιξης.

Το εγώ βέβαια δεν είναι η καταστροφή μας, το έχουμε ανάγκη για να επιβιώνουμε στο σώμα μας, για να το συντηρούμε και για να δρούμε στον κόσμο της ύλης. Θα πρέπει όμως να το περιορίσουμε εκεί στην συντήρηση του σώματος και όχι στην ανάπτυξη της συνειδητότητας. Η mindful ζωή για να αναπτυχθεί θα πρέπει να ξεπεράσει ο νους τον φόβο του εγώ και να μένει παρόν στο τώρα και να παρατηρεί και να το αποδέχεται.

Για να μάθει κανείς να ζει συνειδητά πρέπει να εξασκηθεί σε αυτό βάζοντας στη καθημερινότητα του πρακτικές όπως είναι η Hatha Yoga, ο διαλογισμός Anapana και Vipassana, το Rebirthing, ώστε να εκπαιδεύσει ξανά το νου να μένει σταθερός και να συγκεντρώνεται στο τώρα.


 

Επίσης τα retreat, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να εκπαιδευτούμε στη mindful ζωή, καθώς μένουμε για λίγες μέρες κοντά στην φύση μακριά από την ενέργεια της πόλης και ασκούμαστε πάνω σε τεχνικές αναπνοών και διαλογισμού. Το επόμενό μας retreat είναι στις 27 Οκτωβρίου: Just Be & Breathe, στο Δασικό Χωριό Ξάνθης