Marga Yoga Θεσσαλονίκη

Εκπαίδευση Breathwork/Rebirthing

Εκπαίδευση Breathwork/Rebirthing 200h, έναρξη Νοέμβριος 2022

Τι είναι breathwork

Το Rebirthing/breathwork είναι μια τεχνική βασισμένη στη συνδεδεμένη συνειδητή αναπνοή. Είναι μια τεχνική απόλυτα βιωματική, με την οποία ο θεραπευόμενος μπορεί να ξεπεράσει το λεγόμενο πρωταρχικό τραύμα, το οποίο καθορίζει τη ζωή και τις σχέσεις του σε ασυνείδητο επίπεδο.

Σε οποιονδήποτε τομέα και αν βιώνει στασιμότητα ή εμπόδια κάποιος, μπορεί να θεραπευτεί αναγνωρίζοντας και θεραπεύοντας το δικό του πρωταρχικό τραύμα. Το πρωταρχικό αυτό τραύμα δημιουργείται είτε στην σύλληψη, είτε στην εμβρυακή ζωή, είτε στην γέννηση και στα πρώτα χρόνια ζωής μέχρι περίπου 3 ετών.

Η σύλληψη και η εμβρυακή ζωή

Πριν έρθει μια ψυχή στο υλικό κόσμο υπάρχει μια σχέση μεταξύ δύο ατόμων. Αυτή η σχέση και η επιθυμία τους να φέρουν ένα παιδί στον κόσμο είναι η αρχή της δημιουργίας μιας νέας ζωής. Το νέο άτομο έρχεται μέσα σε ένα περιβάλλον προστατευμένο, μέσα στην μήτρα, όπου όλες οι ανάγκες του ικανοποιούνται άμεσα, όμως συναισθηματικά τρέφεται από τους δύο γονείς. Οτιδήποτε αισθάνεται ή σκέφτεται η μητέρα και ο πατέρας έχουν άμεση επίδραση στο έμβρυο, το οποίο χωρίς καμία λογική επεξεργασία καταγράφει τα συναισθήματα και τα αποθηκεύει στο σώμα, στη μυϊκή του δομή. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψης το έμβρυο αποθηκεύει μνήμες, και σε όλη τη διάρκεια της εμβρυακής ζωής. Αν για παράδειγμα ο ένας γονιός δεν επιθυμεί την εγκυμοσύνη το παιδί θα παλεύει μια ζωή να γίνει αποδεκτό από τους ανθρώπους και ιδιαίτερα από άτομα του ιδίου φύλλου με τον γονιό που δεν το δέχθηκε με χαρά.

Η γέννηση

Μετά από 9 μήνες εμβρυικής ζωής έρχεται η στιγμή της γέννας. Εκεί που είναι απόλυτα προστατευμένο και συνδεδεμένο με την μητέρα ξαφνικά έρχεται η στιγμή που δεν το χωράει η μήτρα. Αρχίζει να δυσφορεί και η μόνη επιλογή είναι η έξοδος μέσα από το κανάλι της γέννας. Το έμβρυο θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την τρομακτική προοπτική και να βγει έξω μόνο του, να αντιμετωπίσει την πιθανότητα θανάτου και να αναπνεύσει μόνο του. Αυτή όλη η διαδικασία είναι τραυματική, είναι το μεγαλύτερο τραύμα του ανθρώπου. Αποτυπώνει το παιδί πια, κάθε λεπτομέρεια κάθε συναίσθημα που βιώνει σε αυτή τη διαδικασία και κάθε φορά που θα πάει να κάνει μια μετάβαση στη ζωή του θα δημιουργεί υποσυνείδητα αυτό το σενάριο. Αν λοιπόν ένα παιδί έρθει στον κόσμο δύσκολα, επειδή για παράδειγμα η μαμά δεν είχε διαστολή, το παιδί αυτό θα νιώθει ότι όλα στην ζωή τα καταφέρνει με δυσκολία και χωρίς «υποστήριξη». Υποσυνείδητα προσελκύει άτομα και καταστάσεις που επιβεβαιώνουν συνεχώς αυτό το σενάριο, μέχρι που το άτομο πιστεύει ότι αυτό είναι η ζωή.

Η ανάπτυξη

Στην γέννα έχει δημιουργηθεί το μεγαλύτερο τραύμα της νέας ψυχής. Ωστόσο στα πρώτα χρόνια της ζωής του ως άτομο πια ξεχωριστό από τη μαμά θα προσθέσει και άλλες σημαντικές εντελώς υποσυνείδητες ακόμα μνήμες, καθώς ο προμετωπιαίος λοβός ακόμα δεν έχει σχηματιστεί. Έτσι το πώς θα τραφεί από τη μητέρα, πως θα υποστηριχθεί από τον πατέρα, πως θα γίνει αποδεκτό στην οικογένεια θα χτίσουν νέα σχήματα στον υποσυνείδητο νου του παιδιού, τα οποία θα δέσουν με το πρωταρχικό τραύμα. Αν για παράδειγμα η μητέρα έχει άλλες προτεραιότητες και το παιδί βιώσει αδιαφορία ή εγκατάλειψη, θα νιώθει μόνο και αυτό θα έρθει να προσθέσει και άλλα παρακλάδια στο πρωταρχικό τραύμα. Κάθε παρακλάδι βέβαια θα οδηγεί πάντα στο τραύμα της γέννας.

Το σχολικό τραύμα

Όταν θα έρθει η ώρα να πάει στο σχολείο, θα πρέπει ξανά να αποχωριστεί από την νέα ασφάλεια της οικογένειας. Θα πρέπει να κοινωνικοποιηθεί, να γίνει αποδεκτό, να καταφέρει πράγματα. Εκεί θα ξυπνήσουν όλα τα προηγούμενα τραύματα και θα βιωθούν ξανά, δημιουργώντας και νέα σχήματα στο υποσυνείδητο νου. Στο σχολείο τα παιδιά καμιά φορά είναι επιθετικά και πολύ αυστηρά με οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα που μπορεί να έχει ένα παιδί. Έτσι πολλές φορές μπορεί κάποιο παιδί να μη γίνει αποδεκτό και φυσικά θα βιώσει απόρριψη, μοναξιά και θλίψη. Ακόμα η σύγκριση και η διάκριση των παιδιών από τους δασκάλους δημιουργούν διάφορα νέα παρακλάδια φόβου στο νου των παιδιών.

Η ενήλικη ζωή

Και κάπως έτσι μεγαλώνουμε όλοι, γινόμαστε ενήλικες και προσπαθούμε να πετύχουμε στην εργασία μας, να κάνουμε σχέσεις και οικογένεια. Βέβαια σε κάθε μας προσπάθεια για δράση και αλλαγή θα ξυπνά όλο το υποσυνείδητο σχήμα του νου και θα υλοποιείται. Γιατί αυτό που βιώνουμε έχει ήδη δημιουργηθεί στο υποσυνείδητο και έπειτα προβάλλεται στον υλικό κόσμο. Έτσι δημιουργούμε σχέσεις εξάρτησης, φοβόμαστε να συνδεθούμε, φοβόμαστε να δράσουμε, φοβόμαστε να αλλάξουμε… φόβος… φόβος… και βιώνουμε συνεχώς παρόμοιες καταστάσεις απλά με άλλα πρόσωπα ή σε άλλα μέρη. Η ζωή όλων των ανθρώπων είναι μια συνεχή αναβίωση του τραύματος της γέννας.

Η αναγέννηση

Το rebirthing/breathwork είναι η θεραπεία αυτού του τραύματος. Ο rebirther/breathworker παίρνει το ρόλο του «μαιευτήρα» ή του «γονιού», σε συμβολικό επίπεδο, δημιουργεί ένα περιβάλλον απόλυτης αποδοχής, ασφάλειας και αγάπης προς τον θεραπευόμενο. Η αναπνοή φέρνει περισσότερο οξυγόνο στο σώμα και στους μύες. Στους μύες βρίσκεται η υποσυνείδητη μνήμη του τραύματος της γέννας. Ο θεραπευόμενος, εφόσον νιώσει ασφαλής, αναπνέοντας αναβιώνει αυτό το φόβο στο σώμα και έχει πλέον επίγνωση αυτού. Η επίγνωση είναι η αρχή της θεραπείας, μετά την επίγνωση έρχεται η αποδοχή και όλα αλλάζουν στη ζωή.  Η ζωή λοιπόν έχει άλλη δυναμική μετά από έναν κύκλο θεραπείας rebirthing. Το άτομο που έχει δεχθεί αυτή τη ενέργεια από την αναπνοή αλλάζει ριζικά. Βάζει στόχους και τους πετυχαίνει, η ζωή ρέει, βιώνει την ασφάλεια σε αυτό το σύμπαν, έχει την αίσθηση συνεχώς ότι είναι σε καλό δρόμο, διευρύνει την συνειδητότητα και την επίγνωση.  Είναι πραγματικά σα να ξαναγεννιέται καθώς αλλάζει το σχήμα του νου του και έτσι δημιουργεί νέα πραγματικότητα, σαφώς πιο δημιουργική.

Η βασική εκπαίδευση κυκλικών συνειδητών αναπνοών 200h

Η εκπαίδευση στην τεχνική του rebirthing/breathwork κινείται σε δύο άξονες. Ο ένας άξονας αφορά τη νοητική κατανόηση της λειτουργίας του τραύματος της γέννας και των επακόλουθων στη ζωή ενός ατόμου. Ο άλλος άξονας αφορά τη βιωματική εμπειρία του προσωπικού τραύματος του εκκολαπτόμενου θεραπευτή. Όσο βαθύτερα αγγίξει το δικό του τραύμα ένας θεραπευτής τόσο περισσότερο θα βοηθά τους θεραπευόμενούς του να αγγίζουν και αυτοί το δικό τους. Η εκπαίδευση οδηγεί κάθε συμμετέχοντα να εμβαθύνει στο σενάριο της δικής του γέννησης και το αποτέλεσμα αυτού του σεναρίου στην ζωή του στο σήμερα. Διερευνά τη σχέση του με την ζωή, τους ανθρώπους, τους γονείς, το χρήμα. Ο σκοπός είναι όλη η θεωρία να γίνει βιωματική γνώση και έτσι να μπορεί να υποστηρίξει άλλους ανθρώπους σε αυτό το μονοπάτι.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η πρακτική άσκηση υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή. Σε αυτούς τους δύο κύκλους 10 συνεδριών θα δουλέψει ο εκπαιδευόμενος βαθύτερα το δικό του τραύμα αλλά και θα κατανοήσει την σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.

Η εκπαίδευση rebirthing/breatwork είναι μια ολοκληρωμένη πρακτική προσωπικής μεταμόρφωσης. Όποιος βιώσει αυτή τη μεταμόρφωση γίνεται φως και φωτίζει το μονοπάτι άλλων ανθρώπων.

Ύλη Σεμιναρίου:
● Αναπνοή και αναπνευστικό σύστημα
● Λειτουργία της αναπνοής στο φυσικό και στο ενεργειακό σώμα
● Τεχνικές pranayama
● Τεχνική του breathwork
● Τι είναι νους
● Μεταφυσική (διαδικασία υλοποίησης)
● Συναίσθημα και συναισθηματικός νους
● Υποσυνείδητο και ασυνείδητο
● Προγεννητική και περιγεννητική ψυχολογία
● Το τραύμα της γέννας
● Κληρονομικό ή γενεαλογικό τραύμα
● Προσωπικό ψέμα και αρνητικές πεποιθήσεις
● Εσωτερικό παιδί
● Θεραπευτική γραφή
● Ασκήσεις συγχώρεσης
● Θεραπεία τραύματος με την αναπνοή
● Dharma: ο σκοπός της ψυχής, το μοναδικό δώρο που φέρνει ο καθένας στον κόσμο
● Η εργασία ως προσφορά στο σύμπαν και στο κοινωνικό σύνολο
● Το χρήμα και η σχέση με αυτό
● Δημιουργία αφθονίας και ευημερίας
● Η σχέση με τον Θεό
● Σχέσεις αγάπης
● Οι σχέσεις ως βάση ανάπτυξης του ανθρώπου
● Οι σχέσεις με το άλλο φύλο, οι σχέσεις με τους γονείς, οι σχέσεις με τα παιδιά
● Ανατομία του φυσικού και ενεργειακού σώματος
● Η επιρροή του ενεργειακού σώματος στο φυσικό
● Υποσυνείδητη ορμή θανάτου (death urge)
● Η πηγή της ασθένειας
● Το κάρμα
● Φόβοι, φοβίες, διαχείριση άγχους
● Η θεραπευτική σχέση
● Η δυναμική ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο
● Αναπνοή με ανοιχτά μάτια
● Αναπνοή στον καθρέφτη
● Τα 5 στοιχεία της φύσης
● Αναπνοή στο νερό (hot water and cold water rebirthing)
● θεραπευτική συνειδητή διατροφή

Σημειώσεις
● Ο χρόνος αφομοίωσης θα είναι για τον καθένα διαφορετικός. Η επαφή με αυτή τη γνώση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ταπεινότητα. Καλό είναι να εμβαθύνει κάποιος στην προσωπική του εμπειρία με την αναπνοή, δίνοντας χρόνο στην αναπνοή να του φανερώσει την εσωτερική του γνώση
● Θα σας δοθεί βιβλιογραφία και εγχειρίδιο με την ύλη που θα διδαχθείτε
● Με την ολοκλήρωση όλου του πρώτου εκπαιδευτικού κύκλου δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης για το θεωρητικό μέρος του Breathwork και πιστοποίηση YAI 200Η στην pranayama, στην λειτουργία της αναπνοής και στην ινδική φιλοσοφία.

Οδηγός Σπουδών βασικής εκπαίδευσης 200h

Η εκπαίδευση breathwork απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να προάγουν την αυτογνωσία και την αυτό-θεραπεία τους. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται η τήρηση των παρακάτω όρων:

 • Παρακολούθηση του 100% των εκπαιδευτικών ωρών της βασικής εκπαίδευσης, ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, 8 ώρες την ημέρα, από Νοέμβριο μέχρι Ιούλιο
 • Σε περίπτωση αναγκαστικής απουσίας γίνεται αναπλήρωση με ατομικές συνεδρίες, οι οποίες χρεώνονται επιπλέον του κόστους της εκπαίδευσης, 35 ευρώ την ώρα
 • Το συνολικό κόστος θα πρέπει να αποπληρωθεί ένα μήνα πριν την λήξη του προγράμματος
 • Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 διήμερα που θα διεξαχθούν σε εξωτερικό χώρο, για την εργασία με το στοιχείο της φωτιάς και του νερού αντίστοιχα
 • Τα άτομα που θα επιλέξουν να το παρακολουθήσουν διαδικτυακά θα πρέπει να έχουν 3 παρουσίες δια ζώσης, στην πρώτη συνάντηση, και τις δύο συναντήσεις που θα γίνουν σε εξωτερικό χώρο
 • Το κόστος αντιστοιχεί αποκλειστικά στο συνολο των ωρών της εκπαίδευσης

Advanced Breathwork 200h, έναρξη Σεπτέμβριος 2023

Το advanced breathwork αποτελεί την συνέχεια της βασικής εκπαίδευσης και έχει σαν σκοπό την εμβάθυνση και την βιωματική εκπαίδευση πάνω στην φιλοσοφία και στην θεωρία του breathwork. Η εκπαίδευση αυτή διαρκεί 3 χρόνια με μια συνάντηση 5ωρη το μήνα για 10 μήνες κάθε έτος. Συγκεκριμένα η ύλη περιλαμβάνει ενδεικτικά τα παρακάτω θέματα:

‘Υλη advanced 200h:

 

 • Αυτό-φροντίδα και ενσωμάτωση της αναπνοής στην καθημερινή ρουτίνα
 • Διαίσθηση & Ευαισθητοποίηση
 • Παρουσία στη στιγμή
 • Αυτοεκτίμηση
 • Ευθύνη του εαυτού και συναισθηματική ενηλικίωση
 • Επαγγελματική ευθύνη
 • Αναγνώριση σχέσεων εξάρτισης
 • Οικειότητα στις σχέσεις
 • Συνεργασία και δέσμευση
 • Πέντε στοιχεία
 • Στάδια μιας συνεδρίας αναπνοής
 • Ο ρόλος της ενέργειας, η ενέργεια ως όχημα για σκέψεις και συναισθήματα
 • Κίνηση ενέργειας με την αναπνοή
 • Ποικιλία εμπειριών π.χ. πόνος, χασμουρητό, έκσταση, τετανία, ανεσταλμένη αναπνοή κ.λπ.
 • Αναγνώριση συναισθημάτων στην αναπνοή
 • Διαίσθηση τα πλεονεκτήματα και τα όριά της
 • Αφή
 • Λεκτικές παρεμβάσεις
 • Δημιουργική δύναμη πεποιθήσεων
 • Ενεργητική ακρόαση
 • Η γλώσσα του σώματος και τι συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια της έκφρασης, οπτική επαφή
 • Κατάθλιψη
 • Φόβος & Φοβίες
 • Εθισμοί
 • Πένθος
 • Θυμός
 • Πνευματικότητα
 • Οικογενειακή δυναμική
 • Ηθική
 • Όρια
 • Αντί-μεταβίβαση
 • Προβολή
 • Επίγνωση

Oδηγός Σπουδών Advanced Breathwork 400h

Σε περίπτωση πρόθεσης να ασκήσει κάποιος επαγγελματικά το breathwork απαιτούνται τα εξής:

 • Ολοκλήρωση και της advanced breathwork 400h εκπαίδευσης
 • Προσωπική θεραπεία, με ελάχιστο όριο 45 ατομικές συνεδρίες breathwork (1 έτος)
 • Παρακολούθηση του 100% των εκπαιδευτικών ωρών της βασικής και της advanced εκπαίδευσης
 • Σε περίπτωση αναγκαστικής απουσίας γίνεται αναπλήρωση με ατομικές συνεδρίες, οι οποίες χρεώνονται επιπλέον του κόστους της εκπαίδευσης, 35 ευρώ η συνεδρία
 • Βασικό πτυχίο ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην ψυχολογία, ή εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία (οποιασδήποτε προσέγγισης) ή στην συμβουλευτική ψυχικής υγείας
 • Πρακτική άσκηση σε 2 άτομα, 10 συνεδρίες στο κάθε άτομο με αντίστοιχες 10 εποπτείες, με σκοπό την διερεύνηση του τραύματος της γέννας 2 ατόμων

Με την ολοκλήρωση και του advanced breathwork θα λάβετε βεβαίωση παρακολούθησης για το θεωρητικό μέρος και πιστοποίηση ΥΑΙ στο κομμάτι της αναπνοής και της γνώσης της Ινδικής φιλοσοφίας.

 

 

Η Πασχαλιά Κασίδου είναι επαγγελματικό μέλος και ακολουθεί τον επαγγελματικό κώδικα δεοντολογίας του International Breathwork Foundation