Marga Yoga Θεσσαλονίκη

Pranayama & Yoga Nidra

Pranayama Yoga

Pranayama (πραναγιάμα) είναι η επιστήμη της αναπνοής. Πράνα είναι η ενέργεια της ζωής, πνεύμα ή τσί για τους Κινέζους ή αιθήρ για τους αρχαίους Έλληνες.

Η ζωή μας αρχίζει και τελειώνει με μια ανάσα, ο τρόπος που αναπνέουμε, η ποιότητα και το βάθος της αναπνοής μας δείχνει την κατάσταση του νευρικού μας συστήματος και κατ’ επέκταση τον τρόπο που ζούμε. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να ελέγχουμε την διαδικασία της αναπνοής για να διατηρούμε υγιές το κεντρικό νευρικό μας σύστημα.

Οι πνεύμονες αποτελούνται κυρίως από αέρα, κατά την διάρκεια μιας πλήρους αναπνοής εισπνέουμε 500 κυβικά εκατοστά αέρα, κατά την διάρκεια μιας πλήρους αναπνοής pranayama μπορούμε να εισπνεύσουμε μέχρι και 3000 κυβικά εκατοστά αέρα. Διευρύνονται οι πνεύμονες και ο θώρακας και οξυγονώνεται όλο το σώμα. Εκτός από τα οφέλη στο φυσικό μας σώμα, έχουμε και οφέλη στο νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Ο ασκούμενος στην pranayama μαθαίνει να συγκεντρώνεται καθώς ελέγχοντας την αναπνοή ελέγχει και τον νου. Έτσι αδειάζει ο νους, ελέγχεται το συναίσθημα και εξισορροπείται το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Η pranayama είναι το τέταρτο βήμα στο οκταπλό μονοπάτι του Patanjali ανοίγει τον δρόμο για pratyahara (απορρόφηση των αισθήσεων), dharana (νταράνα=συγκέντρωση) και samadhi (σαμάντι=κατάσταση υπερσυνείδησης). Με την πρακτική της pranayama αποβάλλουμε τοξίνες, δυναμώνουμε το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα, το σώμα χαλαρώνει, ο νους ηρεμεί. Αποβάλλουμε προσκολλήσεις του παρελθόντος, εστιάζουμε στο παρόν, βιώνουμε την αληθινή μας φύση δηλ. το ό,τι είμαστε απεριόριστα όντα. Στο φυσικό επίπεδο καταπολεμούμε άγχος, φοβίες, αϋπνία, αναπνευστικές παθήσεις, κατάθλιψη.

Η pranayama διδάσκεται σε κάθε τμήμα, η οποία προσαρμόζεται στην πρακτική, κατατην διάρκεια της εκτέλεσης των άσανας αλλά και στην αρχή ή στο τέλος του μαθήματος.

Yoga Nidra

Η yoga nidra (γιόγκα νίντρα) είναι μια τεχνική για pratyahara (πρατυαχάρα) δηλ. αποδέσμευσης των αισθήσεων και βαθιάς χαλάρωσης.

Είναι το πέμπτο στάδιο του οκταπλού μονοπατιού της raja yoga που περιέγραψε ο Patanjali (Πατάντζαλι) στις σούτρες του. Την έχει δημιουργήσει ο Swami Satyananda Saraswati (Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι) τροποποιώντας μια αρχαία ταντρική τεχνική που λέγεται nyasa (νυάσα), και περιλαμβάνει περιφορά της συνειδητότητας στο σώμα με τοποθέτηση μάντρα σε κάθε σημείο. Η πρακτική της nidra γίνεται στην savasana (σαβάσανα), στην θέση της πλήρους ακινησίας.

Ο ασκούμενος ακολουθεί τις οδηγίες του εκπαιδευτή και είναι σε εγρήγορση σε όλη την διάρκεια της πρακτικής. Η yoga nidra είναι βαθιά χαλάρωση, λίγο πριν τον ύπνο. Σε αυτήν την φάση ενώ ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου εκπέμπει κύματα Θήτα και έπειτα κύματα Δέλτα (βαθύς ύπνος), στην πρακτική της yoga nidra ο εγκέφαλος εκπέμπει τα κύματα Άλφα, και έτσι είναι σε εγρήγορση έχοντας πρόσβαση στο υποσυνείδητο μας, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται καταπιεσμένα συναισθήματα που έχουν αποθηκευτεί σε αυτό και είναι βαθιά θαμμένα.

Με την yoga nidra αναζωογονούμαστε σε φυσικό επίπεδο καθώς πετυχαίνουμε πολύ βαθιά χαλάρωση, απομακρύνουμε άγχος,  αποβάλλουμε τοξίνες και θεραπεύουμε τραύματα και αρνητικές πεποιθήσεις σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο, δίνοντας άλλο νόημα στην ζωή μας και στην καθημερινότητα μας.

H yoga nidra διδάσκεται στο τέλος κάθε πρακτικής μας σε μια σύντομη εκτέλεση των 15 λεπτών, όλο το μάθημα όμως είναι δομημένο με κέντρο την επίγνωση των αισθήσεων και του νου και προετοιμάζει το σώμα και το νου για την τελική yoga nidra.