Marga Yoga Θεσσαλονίκη

From the Blog

Τι είναι yoga;

Η yoga (γιόγκα) είναι ένας δρόμος ζωής, ένα φιλοσοφικό μονοπάτι, μια ερμηνεία της ζωής και όλων των πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω μας. Η λέξη yoga σημαίνει σύζευξη, συνένωση και προέρχεται από την ρίζα “jug” που στα σανσκριτικά σημαίνει ζυγός.

Η λέξη yoga σημαίνει σύζευξη

Η yoga υπήρξε μια πρακτική που την ασκούσαν όλοι οι αρχαίοι λαοί (Αίγυπτο, Νότια Αμερική, Βόρεια Ευρώπη και Ελλάδα). Λέγεται ότι εκδηλώθηκε στην Μογγολία και από εκεί εξαπλώθηκε σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Η Ινδία είναι η χώρα που διατήρησε αυτήν την παράδοση και από εκεί τον τελευταίο αιώνα μεταδόθηκε στην Αμερική και στην Ευρώπη, έτσι λοιπόν κατανοούμε ότι η yoga δεν είναι Ινδική, είναι μια παγκόσμια επιστήμη και δεν έχει σχέση με τον Ινδουισμό, παρόλο που διέπεται από αρχές που συμπίπτουν με αρχές διαφόρων θρησκειών, όπως “ου φονεύσεις”.

Το αρχαίο έπος Bhagavat Gita (Μπαγκαβάτ Γκιτά) είναι σταθμός στην γνώση της yoga, εκεί βρίσκουμε τα τρία βασικά μονοπάτια της yoga που γνωρίζουμε, την karma yoga (κάρμα γιόγκα), που χρησιμοποιεί την συνειδητή δραστηριότητα ως μέσο απελευθέρωσης από την άγνοια και υπέρβασης του “εγώ”, την bhakti yoga (μπάκτι γιόγκα), που χρησιμοποιεί την συγκινησιακή ενέργεια για να πλησιάσει κανείς το θείο, την jnana yoga (γκνιάνα γιόγκα), που χρησιμοποιεί την σκέψη και την παρατήρηση για έρευνα, ανάλυση και καλλιέργεια της διάκρισης με στόχο την εξακρίβωση του τι είναι αληθινό και τι δεν είναι. Ωστόσο υπάρχει και το “οκταπλό” μονοπάτι της yoga γνωστό ως raja yoga (ράτζα γιόγκα), η βασιλικό μονοπάτι που το περιέγραψε ο Patanjali (Πατάντζαλι) στις yoga sutras (γιόγκα σούτρες) του τον 2ο αιώνα πΧ, το οποίο περιλαμβάνει οκτώ βήματα, yamas (γιάμας), niyamas (νιγιάμας), asana (άσανα), pranayama (πραναγιάμα), pratyahara (πρατυαχάρα), dharana (νταράνα), dhyana (ντιάνα) και samadhi (σαμάντι).

Αυτό που εννοούμε στη Δύση λέγοντας yoga λοιπόν είναι ένα κομμάτι της raja yoga, οι ασκήσεις (asana).

Στην πορεία των χρόνων αναπτύχθηκαν πολλά είδη yoga από διάφορους δυτικούς δασκάλους, όπως acro yoga (άκρο γιόγκα), partner yoga (πάρτνερ γιόγκα), vinyasa flow (βινιάσα φλόου)κτλ. Ωστόσο αυτό που λέμε στη Δύση hatha yoga (χάθα γιόγκα) ή κλασσική yoga είναι η yoga της γης που εξαγνίζει το φυσικό σώμα με τις ασκήσεις (asana), όμως ο σκοπός της yoga είναι να φτάσουμε στην υπερσυνείδηση (samadhi) εξαγνίζοντας και ενώνοντας σώμα και atma (άτμα=η ψυχή ή ο Ανώτερος Εαυτός) ώστε να απελευθερωθούμε από τα δεσμά του maya (μάγυα=ψευδαίσθηση του δυϊσμού) βιώνοντας την υπερσυνείδηση.