Marga Yoga Θεσσαλονίκη

From the Blog

Detox

Η αποτοξίνωση του οργανισμού μας είναι απαραίτητη δύο φορές το χρόνο. Μαζεύουμε τοξίνες όχι μόνο από τη διατροφή αλλά κυρίως από συναισθήματα όπως θυμός, απογοήτευση, θλίψη, φόβος και άλλα παρόμοια… Αυτά τα συναισθήματα παράγουν στο σώμα τοξικές ορμόνες, όπως αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη. Όταν δε συμπληρώνουμε την τοξίνωση επιλέγοντας τροφές όπως καφές, ζάχαρη, αλκοόλ, τσιγάρο, επεξεργασμένες τροφές…τότε απέχουμε από το σώμα και το συναίσθημα. Έτσι καταπιέζεται πολύ βαθιά οτιδήποτε αισθανόμαστε. Η τοξίνωση του οργανισμού μας κάνει να ζούμε έξω από το σώμα, έξω από την πραγματικότητά μας εκείνης της στιγμής. Η επιστροφή στην πραγματικότητα, στο σώμα και στην στιγμή επιτυγχάνεται με ένα βαθύ Detox, για να έχει αποτελέσματα το detox θα πρέπει να είναι αυστηρά χωρίς στέρεη τροφή. Να πίνουμε δηλαδή μόνο υγρά, ώστε το σώμα να ξεκουραστεί από την πέψη και να δουλέψει ώστε να απομακρύνει τοξίνες από όλα τα όργανα. Μια διαδικασία κάθαρσης σε όλα τα επίπεδα λοιπόν. Όταν αποφασίσετε να ξεκινήσετε το detox παρατηρήστε τα συναισθήματα που αναδύονται μέρα με την ημέρα και επιτρέψτε τους να υπάρχουν στο σώμα… Παρατηρήστε και το μυαλό που θα κάνει πολλές σκέψεις… όπως μπορώ να ζήσω χωρίς τροφή; μήπως ζαλιστώ; μήπως αρρωστήσω;

Μια πολύ αποτελεσματική αποτοξίνωση είναι η δίαιτα με σφένδαμο και λεμόνι:

Πίνουμε κάθε μέρα επί 10 μέρες, 5 ποτήρια των 300ml με το μείγμα ή και περισσότερα αν νιώθουμε πείνα ή ατονία

(σε ένα ποτήρι 300 ml βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου, 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι στημένο και πιπέρι καγιέν η πιπερόριζα)

Πίνουμε άλλα τουλάχιστον 5 ποτήρια νερό η τσάι αποτοξινωτικό χωρίς γλυκαντική ουσία

κάθε μέρα φροντίζουμε να πάμε τουαλέτα με τους εξής τρόπους:

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι βιολογικό σε 1 λίτρο χλιαρό νερό το πρωί πριν πιούμε οτιδήποτε άλλο

ή

1 1/2 κουταλιά της σούπας άλατα έπσομ σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας

ή

οποιοδήποτε άλλο καθαρτικό τσάι ή βότανο της επιλογής μας το βράδυ

Απέχουμε από κατανάλωση οποιασδήποτε στέρεης τροφής για 10 μέρες και δεν μασάμε τίποτα, ούτε τσίχλα ή καραμέλα.

Επαναφορά

11η μέρα πίνουμε στημένο χυμό πορτοκάλι όλη μέρα

12η μέρα το πρωί χυμό πορτοκάλι και το μεσημέρι λίγα φρούτα, το βράδυ λίγα φρούτα

13η μέρα φτιάχνουμε μια σούπα με λαχανικά χωρίς λάδι με αλάτι και πιπέρι και την τρώμε πρωί, μεσημέρι, βράδυ

14η μέρα μπορούμε να φάμε ωμά λαχανικά η πάλι σούπα

15η μέρα μπορούμε να φάμε ωμά λαχανικά η πάλι σούπα

έπειτα αρχίζουμε και τρώμε κανονικά αλλά αποφεύγουμε να καταναλώσουμε κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά, όπως και καφέ και αλκοόλ την πρώτη εβδομάδα. Καλό είναι να δούμε τι από όλα αυτά μπορούμε να αποβάλουμε από την διατροφή μας αν είναι δυνατόν.

Σε όλη τη διάρκεια της κούρας θα μπορείτε να συνεχίσετε όλες τις δραστηριότητάς σας, αλλά καλό είναι λίγο πιο περιορισμένα, δηλαδή να φροντίζετε να ξεκουράζεστε αρκετά.

Επίσης αν παίρνετε φάρμακα για χρόνιες ασθένειες μη τα σταματάτε, αλλά ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορείτε να μειώσετε τη δόση.

Εννοείται ότι δεν συνιστάται σε ασθενείς που πάσχουν από βαριές ασθένειες και ο οργανισμός τους είναι καταπονημένος. Θα πρέπει να ακολουθήσουν δίαιτα αποτοξινωτική υπό την καθοδήγηση ειδικού διαιτολόγου-διατροφολόγου η ολιστικού γιατρού.