- Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.
Ψυχόδραμα με τον Αντώνη Λιοδάκη
17/11/2018 | 08:00 - 18/11/2018 | 17:00
Το σεμινάριο αυτό θα είναι μια ομαδική εκπαιδευτική – ψυχοθεραπευτική εμπειρία που στόχο έχει την γνωριμία με τον εαυτό μας και την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων.
Το ψυχόδραμα ως εργαλείο – τεχνική αναπτύχθηκε από το Moreno και αναδιαμορφώνεται σήμερα ως μια νέα ψυχοθεραπευτική μέθοδος. Χρησιμοποιώντας τη λεκτική και μη-λεκτική επικοινωνία, προτάσσει την ανάπτυξη του αυθορμητισμού, τη δημιουργικότητα και την αναβίωση προσωπικών συναισθημάτων επι σκηνής.
Σύχρονες θεατρικές κατευθύνσεις που ενεργοποιούνται στο ψυχόδραμα είναι το σωματικό θέατρο του Grotowski, το φτωχό θέατρο του Μπρέχτ και το ανθρωπολογικό θέατρο του Εουτζένιο Μπάρμπα.
Οι συμμετέχοντες δημιουργούν και λειτουργούν μια μικρή εναλλακτική θεραπευτική κοινότητα προάγοντας νέες συλλογικότητες. Για το σεμινάριο απαιτούνται άνετα ρούχα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (μέχρι 20 άτομα) και τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Τι είναι ψυχόδραμα
Το ψυχόδραμα είναι μία ομαδική ψυχοθεραπευτική μέθοδος. Οι ρίζες της βρίσκονται στο αρχαίο Ελληνικό δράμα. Στα Θεραπευτήρια της αρχαίας Ελλάδας, το θέατρο ιδιαίτερα με τη μορφή δράματος, η μουσική, τεχνικές χαλάρωσης και οι ομαδικές συζητήσεις αποτελούσαν τα κυριότερα στοιχεία της θεραπείας.
Το δράμα κατείχε εξέχουσα θέση στη θεραπεία γιατί ενσάρκωνε τα προβλήματα του ανθρώπου μέσα στη κοινωνία και την ανάγκη του να ταυτιστεί με φανταστικούς ήρωες.
Οι αρχαίοι πολιτισμοί απέδιδαν στην τέχνη πρωτεύουσα σημασία. Μέσα από την τέχνη ο άνθρωπος μπορούσε να εκφραστεί απόλυτα και να ‘καθάρει’ τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά και να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή ενεργητικά. Ο σημερινός άνθρωπος σιγά-σιγά αποξενώθηκε από την τέχνη για τον εαυτό του, απομονώθηκε μπροστά από μία τηλεόραση, με αποτέλεσμα την αλλοτρίωση, την παθητικότητα αλλά και την επιθετικότητα που βιώνει ολοκληρωτικά.
Το ψυχόδραμα και η εξελικτική του πορεία απαντά σ’ αυτή την παθητικότητα του σήμερα και προσδίδει στον σημερινό άνθρωπο ρόλο πρωταγωνιστή ζωής.
Ο ψυχίατρος Jacob Moreno, βασισμένος στην ανάγκη του ανθρώπου για δράση και έκφραση δημιούργησε αρχικά το θέατρο του αυθόρμητου, συγκεντρώνοντας μικρούς και μεγάλους στα πάρκα της Βιέννης λίγο πριν την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Το 1921 σκηνοθετεί αυτοσχέδιες ερασιτεχνικές παραστάσεις όπου δεν συμμετέχουν επαγγελματίες ηθοποιοί, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σενάριο ούτε καν θεατρική σκηνή. Το 1922 δημιουργεί το «Αυτοσχέδιο Θέατρο» όπου οι θεατές μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανέβουν στη σκηνή και να παρέμβουν στο θέμα βάσει των δικών τους προθέσεων.
Η σημασία της θεατρικής παρουσίασης των ανθρώπινων εμπειριών βοηθά στη συνειδητοποίησή τους. Η διαπίστωση αυτή του Moreno αποτελεί τη βάση της ψυχοδραματικής μεθόδου μαζί με τις έννοιες του αυθορμητισμού και της δημιουργικότητας.
Το ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα με την έννοια του ψυχοδράματος θα αναπτυχθεί στην Αμερική όπου βρέθηκε ο Moreno. Σε μία κοινωνία όπου τα κυρίαρχα στοιχεία είναι οι μηχανές και τα παράγωγά τους, το ψυχόδραμα προτείνει τη φυσικότητα μέσα από την οποία το άτομο εκδηλώνεται, εκφράζεται και αυτοπραγματώνεται.
ωράριο: 10:00-22:00
- 60€ Γενική τιμή
- 50€ για Άνεργους και Φοιτητές
Βιογραφικό του Αντώνη Λιοδάκη εδώ