Marga Yoga Θεσσαλονίκη

From the Blog

Πως να ολοκληρώσετε το 2016

Η ζωή μας αποτελείται από έναν συνεχή κύκλο εμπειριών, συνεχώς κάτι γεννιέται και κάτι άλλο πεθαίνει. Ολοκληρώνω σημαίνει τελειώνω, κλείνω μια εμπειρία, έναν κύκλο.  Ο εποικοδομητικός τρόπος να κλείσω έναν κύκλο είναι να κατανοήσω όλα τα μαθήματα που είχα να πάρω από αυτήν την εμπειρία. Να πετάξω τα άχρηστα μέρη της  εμπειρίας  και να κατανοήσω  τα χρήσιμα. Έτσι ακολουθώ τον δρόμο της ανάπτυξής μου.

Κάθε φορά που ένα έτος τελειώνει, συμβολικά σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου. Αυτός ο κύκλος, όπως όλα τα πράματα σε αυτήν την ζωή, θα περιείχε χρήσιμα μαθήματα άλλοτε δύσκολα και άλλοτε ευχάριστα. Κάποια κομμάτια αυτών  των εμπειριών χρειάζεται απλά να τα κατανοήσουμε και να τα αφήσουμε και κάποια άλλα να τα κατανοήσουμε και να πάρουμε το μάθημα που εμπεριέχουν για εμάς.

Ένας καλός τρόπος να χωρίσουμε τα χρήσιμα από τα άχρηστα μέρη μιας εμπειρίας είναι  να κάνουμε μια αναδρομή και να καταγράψουμε τις πιο σημαντικές εμπειρίες της χρονιάς που πέρασε. Καλό είναι να κάνουμε μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη λίστα.

Το επόμενο βήμα είναι να ρίξετε μια πιο διερευνητική ματιά σε κάθε εμπειρία ξεχωριστά. Δημιουργείστε δύο λίστες για κάθε εμπειρία. Μία για να δείτε τους λόγους που νιώθετε ευγνωμοσύνη για τον εαυτό σας και μια για τους λόγους που θέλετε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας.

Αν μέσα σε αυτήν την χρονιά ξεκινήσατε κάτι νέο, μια σχέση για παράδειγμα, το πράγμα για τα οποία είστε ευγνώμονες μπορεί να είναι  το ότι επιτρέψατε κάποιον άνθρωπο να έρθει κοντά σας, προφανώς νιώθοντας εμπιστοσύνη προς τους ανθρώπους. Και επίσης μπορεί να θέλετε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας που δεν είχε υπομονή να δουλέψει περισσότερο την εμπιστοσύνη του διατηρώντας αυτήν την σχέση.

Το τεράστιο μάθημα εδώ είναι να κατανοήσετε που ακριβώς βρίσκεστε σε σχέση με την αίσθηση εμπιστοσύνης στους ανθρώπους. Παράλληλα είναι σημαντικό να συγχωρήσετε και να συμπονέσετε τον εαυτό σας που ακόμα δεν ήταν έτοιμος να δουλέψει με υπομονή προς την επίτευξη της σύνδεσης.

Η  παραπάνω εμπειρία μπορεί να εκφράστηκε στο σύμπαν ως εξής: μπορεί να προσελκύσατε άτομο μη έτοιμο να εμπιστευτεί, καθρέφτη του δικού σας φόβου. Ευγνωμοσύνη λοιπόν και συγχώρεση θα νιώσετε όταν κατανοήσετε πλήρως μια εμπειρία. Και εκεί έρχεται το τέλος, όταν δεν έχω να μάθω τίποτα παραπάνω από μια εμπειρία.

Αυτό μπορείτε να το κάνετε τελετουργικά αφιερώνοντας στον εαυτό σας λίγο χρόνο περισυλλογής και μοναχικότητας, λίγο πριν έρθει το νέο έτος. Λίγο πριν ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ζωής.

 

In the beginning...

 

Πώς να οργανώσετε το 2017

Το δεύτερο σκέλος  αυτής της εργασίας θέλει από εσάς να σκεφτείτε τι θα θέλατε, του χρόνου τέτοια μέρα, να είναι εμπειρία για εσάς. Θα πρέπει να προσευχηθείτε για αυτά.

Οπότε θα πρέπει να καταγράψετε τις εμπειρίες που επιθυμείτε να ζήσετε. Για να δουλέψετε ακόμα πιο βαθιά θα πρέπει να γράψετε δίπλα στην κάθε εμπειρία το «μάθημα» που επιθυμείτε να λάβετε.

Έτσι θα είναι ξεκάθαρος ο αληθινός σκοπός της εμπειρίας που είναι το «μάθημα» που θα φέρει την εξέλιξη. Σε αυτή τη λίστα θα πρέπει:

  • Κάθε πρόταση να είναι σύντομη και περιεκτική, περιγράφοντας την ουσία χωρίς περιττά λόγια.
  • Θα πρέπει να είναι σε ενεστώτα χρόνο, σα να συμβαίνει τώρα.
  • Δεν θα πρέπει να περιέχει αρνητικά μόρια όπως «δεν», «μη» και αρνητικές λέξεις.

Δηλαδή αν θέλω να πω ότι θέλω να αδυνατίσω, δεν θα πω

«χάνω 5 κιλά»

το χάνω είναι αρνητική λέξη, αλλά θα περιγράψω θετικά το αποτέλεσμα που επιθυμώ λέγοντας:

«Είμαι 52 κιλά και αισθάνομαι υπέροχα με το σώμα μου»

Ένα μάθημα που θα μπορούσα να πάρω από αυτήν την εμπειρία ίσως να είναι η αυτοπειθαρχία. Αφού πάρω κάποιες αποφάσεις για την διατροφή μου θα πειθαρχήσω στον ανώτερο εαυτό μου, ο οποίος κάνει επιλογές υποστηρίζοντας μόνο την ανάπτυξή μου.

Κάνοντας την τελευταία μέρα του 2016 το πρώτο σκέλος της εργασίας και την πρώτη μέρα του 2017 το δεύτερο σκέλος, θα ξεκινήσετε τη χρονιά με σθένος και διαυγή νου. Θα έχετε πιο ξεκάθαρη  αίσθηση της ζωής σας, που ήσασταν και προς τα πού πάτε.

Καλή Χρονιά, δημιουργική γεμάτη με δράση και κατανόηση!

Πασχαλιά Κασίδου